Нова планета с размер 12 пъти по-голям от този на Юпитер бе

...
Нова планета с размер 12 пъти по-голям от този на Юпитер бе
Коментари Харесай

Откриха планета само на 20 светлинни години от Земята

Нова планета с размер 12 пъти по-голям от този на Юпитер бе открита, намираща се на разстояние към 20 светлинни години от Земята, оповестява The Independent.

Освен с големия си размер, планетата удивлява и с това, че не е обвързвана с нито една звезда. " Този обект е на границата сред планета и кафяво джудже, или тъй наречените " неосъществена звезда " и ни демонстрира някои изненади. Те могат евентуално да ни оказват помощ да разберем магнитните процеси както на звездите, по този начин и на планетите ", сподели доктор Мелоди Као, астроном от Държавния университет в Аризона. 

Новоопределената планета в началото е открита през 2016 година в Ню Мексико, само че е сметната за кафяво джудже. Кафявите джуджета са прекомерно огромни, с цел да се смятат за планети, само че и незадоволително огромни, с цел да бъдат считани за звезди, което ги поставя някъде по средата.

Проверявайки още веднъж масата на обекта обаче, учените осъзнават, че това в действителност е планета. Изследователският екип открива също, че магнитното поле на планетата е необикновено мощно - към 200 пъти по-силно от това Юпитер, което евентуално предизвиква и удивителното зарево в единия й полюс.

Масивната планета е първият обект от този тип, открит благодарение на радиотелескоп (Very Large Array в Ню Мексико). Смята се, че магнитните динамо механизми на този съответен галактически обект ще оказват помощ на учените да открият повече планети отвън нашата слънчева система, употребявайки радиоактивни честоти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР